زاویه دید در دوربین های مدار بسته
Field Of View
مقدمه ای درباره زاویه دوربین های مداربسته :
در این بخش میخواهیم درباره زاویه دید در دوربین های مداربسته صحبت کنیم، خیلی وقتها وقتی ما میخواهیم برای سازمان و یا شرکت و یا پارکینگ و … خود دوربین انتخاب کنیم نمیتوانیم تشخیص دهیم که چه تعداد دوربین برای پوشش کامل محیط باید داشته باشیم؟
آیا یک دوربین زاویه ای که ما مد نظر داریم را پوشش میدهد یا نه ؟
این ها سوالاتی است که اکثر مشتریان از ما میپرسند، کلیدی ترین نکته ای که تیم کارشناسی بعد از اعزام برای بازدید از پروژه به آن توجه میکند این است که چه تعداد دوربین برای این مکان باید نصب شود !!!
پاسخ این سوالات فقط با دانستن اینکه دوربین چند مدل زاویه دید دارد و از کجا باید متوجه شویم که زاویه دید این دوربین چقدر است حل میشود.
چگونه میتوان زاویه مورد نیاز محیط برای نصب دوربین مداربسته را تخمین زد :
خود را در داخل یک اتاق خالی فرض کنید ، شما وسط اتاق ایستاده اید و چشمانتان باز است، در این حالت چه چیزی میبینید ؟ شما دیوار روبه روی خود و مقداری از دیوار های سمت چپ و راست را میبینید. آیا این زاویه دید کافی است ؟؟
آیا دلیل اینکه ما پنجره پشت سر خود را نمیبینیم این است که زاویه دید چشمان ما کم است ؟ یا اینکه جایی که ایستاده ایم برای مشاهده اتاق جای بدی است؟
قطعا که ما در محل مناسبی نایستاده ایم ، حالا به یه گوشه از اتاق بروید و در زاویه ای ۴۵ درجه از اتاق بایستید ( فرض بر این است که اتاق کاملا گونیا است ) درست کنج دیوار بایستید، حالا چه چیزهایی میبینید؟ دیوار سمت راست و چپ و رو به رو به صورت کامل در تصویر چشمان شما هستند ، به عبارتی هیچ چیزی از فضای اتاق را از دست ندادید. پس ابتدا قبل از شروع مبحث درباره زاویه دوربین ها نیاز بر این بود که ابتدا درباره مکان قرار گیری دوربین ها صحبتی کوتاه و مختصر داشته باشیم.
نحوه اطلاع از زاویه دید دوربین های مداربسته :
به صورت کلی در دوربین ها دو زاویه دید وجود دارد ، یکی زاویه دید افقی و دیگری زاویه دید عمودی ، ولی عموما منظور از زاویه دید همان زاویه دید افقی است. دوربین هایی که لنزی ثابت دارند طبیعتا زاویه دید ثابتی هم دارند به عنوان مثال دوربین مدل FD8169A از برند ویوتک که یک دوربین دام با لنزی ثابت است در دفترچه راهنمای خود زاویه دیدش را به این صورت بیان کرده است :
: Field of view
Horizental : 114 Degree
Vertical : 61 Degree
Diagonal : 132 Degree

زاویه دید دوربین هایی با لنز ثابت Fixed Focal
زاویه دید دوربین های لنز ثابت :
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید این اعداد یک اعداد ثابت هستند پس متوجه میشویم که زاویه دید آنها ثابت است.با دیدن این اعداد ما به راحتی متوجه میشویم که وقتی این دوربین در یک اتاق و در کنج قرار گیرد میتواند به راحتی کل فضای اتاق را پوشش دهد.
زاویه عمودی نیز ۶۱ درجه است و بخاطر اینکه این دوربین روی سقف نصب میشود نیاز نداریم که مانند زاویه افقی زاویه ای ۹۰ درجه ای یا بالاتر داشته باشد. معمولا زاویه عمودی زیاد در دوربین ها مهم نیست مگر درمواقع خاص. در تصویر بالا یک عددی با عنوان Diagonal دیده میشود که منظور از این عبارت زاویه مورب است که این زاویه نیز زیاد مهم نیست. در واقع برای پی بردن به اینکه این مکان به چه تعداد دوربین نیاز دارد در ۹۹ درصد مواقع با دانستن زاویه دید افقی قابل تشخیص است.
هرچه زاویه دید افقی دوربین بیشتر باشد طبیعتا عمق تصویر کیفیت پایین تری خواهد داشت و همچنین اگر زاویه دید بسته تر باشد عمق تصویر بهتری خواهیم داشت. و این یک قانون است!!!
منظور از عمق تصویر فاصله ای است که دوربین مداربسته میبیند ، به عنوان مثال یک دوربین ۲ مگاپیکسل تا فاصله ۲۰ متری خود را میبیند ، به این فاصله ۲۰ متری که در تصویر دیده میشود اصطلاحا عمق تصویر میگویند.
دوربین هایی با لنز متغیر (Vari Focal)
در بعضی از مواقع که ما نیازی نداریم زاویه افقی دوربین زیاد باشد و به عمق تصویر بهتری نیاز داریم بهتر است دوربین هایی با زاویه دید پایین خریداری کنیم مثلا دوربین هایی با زاویه دید ۸۰ درجه و یا اینکه از دوربین هایی استفاده کنیم که با تغییر لنز زاویه دید آنها قابل تغییر است. یعنی لنز آنها مانند دوربینی که در بالا مثال زدیم ثابت نیست. اصطلاحا به دوربین هایی که زاویه دید آنها قابل تغییر است Vari-Focal میگویند.
تصویر زیر را مشاهده کنید :

زاویه دید دوربین هایی با لنز متغیر Vari focal
این مشخصات زاویه دید یک دوربین با لنز Vari-Focal است . همانطور که ملاحظه میفرمایید عدد زاویه دید در دفترچه مشخصات دوربین (Datasheet) اعدادی متغیر است. یعنی زاویه دید افقی این دوربین بین ۳۴ درجه الی ۱۰۷ درجه است. و ما میتوانیم خودمان زاویه دید را به همان حالتی که دوست داریم تنظیم کنیم.
یک مثال از استفاده از این دوربین ها برایتان میزنم که بهتر متوجه موضوع شوید ، شما فرض کنید یک باسکول ماشین سنگین وجود دارد طول این باسکول ۳۰ متر است و ماشین هایی مانند نیسان و وانت وسط این باسکول می ایستند و بار خود را وزن میکنند ،حال از شما دوربینی درخواست میکنند که پلاک این ماشین ها را به خوبی و با یک نگاه بخواند.
با توجه به اینکه فاصله دوربین با ماشین زیاد است ( به دلیل طول باسکول) شما یا باید یک دوربین PTZ که دوربینهای بسیار گرانی هستند بگذارید تا کاربر بتواند زوم کند و پلاک را ببیند و یا اینکه یک دوربین با لنز متغیر (Vari-Focal Lens) بگذارید و زاویه را ببندید تا عمق تصویر را با کیفیت بیشتری ببینید. بین این دو انتخاب قطعا انتخاب دوم یعنی دوربین با لنز متغیر انتخاب حرفه ای تر و مقرون به صرفه تر خواهد بود.
شاید یک سوال به ذهن شما برسد ، اینکه ما چگونه زاویه لنز را میتوانیم تغییر دهیم ؟
پاسخ این سوال ساده است، این کار هم به صورت ریموت از طریق وب دوربین در دوربین های تحت شبکه صورت میگیرد که به این امکان اصطلاحا Remote Focus گفته میشود. و یا اینکه به صورت دستی با اهرم هایی که در کنار لنز تعبیه شده صورت میگیرد که اصطلاحا به این نوع دوربین مداربسته Manual Focus گفته میشود.
پایان
کارشناس فنی (مشاوره رایگان ) : 09191444699
آدرس وب سایت ما : www.nadin-co.ir
شرکت ارتباطات نادین کوشا در ارائه راهکارهای نوین شبکه – دوربین های مدار بسته – VOIP – سیسکو و میکروتیک – راهکارهای مجازی سازی – ذخیره سازی و سرور – تجهیزات اداری و فروشگاهی